9 nov 2011

Dues cares de la reconstrucció d'Haití


La reconstrucció de Port au Prince és un despropòsit. És un exemple de "males pràctiques" digne de ser estudiat. Lamentablement no es treballa a partir de les lliçons apreses d'altres emergències, d'altres crisis humanitàries. En François Grünewald del Group URD va encapçalar un escrit titolat: Vous avez dit evaluation?  (http://www.urd.org/IMG/pdf/vous_avez_dit_evaluation.pdf)  amb una frase contundent: Errare humanum est; perseverare diabolicum. Un trajecte pels carrers de Port au Prince, Pétion Ville, Delmas i altres municipis de l'àrea metropolitana, és una lliçó magistral de com no s'han de fer les coses.


La Carta humanitària (http://www.sphereproject.org/spanish/esfera/histo.htm) signada per pràcticament totes les organitzacions que estan implicades en la reconstrucció d'Haití, afirma la primacia de l'imperatiu humanitari, a partir del qual cal actuar per prevenir i alleugerir el patiment humà causat pels desastres o els conflictes armats, i rés pot prevaldre sobre aquest principi. La carta reconeix el dret a totes les persones afectades a viure en dignitat, rebre assistència humanitària i garantir protecció i seguretat. Tot són paraules i paper mullat.


Però les dues cares de la reconstrucció a Port au Prince, són reals i constatables. Un trajecte pels carrers de PAP i rodalies és una aproximació a la realitat de la reconstrucció impactant: s'han aixecat edificis nous de trinca de les transnacionals de telefonia mòbil, betzineres, bancs, fins i tot, s'ha instal·lat un Banc i un Western Union dins la Logbase de la MINUSTHA (la Missió d'estabilització integrada per cascos blaus, cossos de policia estrangera i funcionaris civils) de les Nacions Unides.  Els sous que cobren ho explica tot. S'envien remeses a casa. També hi ha supermercats amb productes de luxe, quelcom així com una secció de delicatessen ampliades, de dos pisos, vaja, com és el cas del GIANT supermarché, que es mereix un comentari propi.

No hay comentarios:

Publicar un comentario